Zamieszczone przez Qefas
Prędkościomierz zaniza
Zwiń
X
-
Prędkościomierz zaniza
Witam
Mam taki problem zaniża mi prędkościomierz. Skoda z 2002 r. 1.9 TDI 110 km ASV - licznik był na pewno wymieniany bo mam skale do 220 km/h a chyba w 2002 skala była 240 km/h. Zaniżanie sprawdziłem przez GPS AutoMapa. Jechałem inna skoda z tym gps i jak na liczniku było 100 to gps pokazywał 95 km (ciut zawyża ale to chyba prawidłowy odczyt gdyż wszystkie liczniki chyba są ustawione by trochę zawyżać) a mój jak jadę np 100 to gps wskazuje 105 km. Zaniża na wszystkich prędkościach podobnie. GPS sprawdzałem tez na innym samochodzie Audi A2 i zachowywał się tak samo jak na tam tej skodzie czyli jadę 100 a gps wskazuje 105 km. Opony mam seryjne 205/55/R16. Czy jest jakiś by licznik ustawić żeby zawyżał o te 5 km/h ?
-
-
mam to samo, też licznik był wymieniany. Mam błąd addytywny -6kmh na całym zakresie wskazania, przez co czasem goniąc 55kmh na mieście już łapię się na mandat . Najprostszym rozwiązaniem jest rozebrać szafę i przestawić ręcznie wskazówkę minimalnie w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara). Sam jakoś nie mogę znaleźć czasu na rozebranie licznika ale na forum jest dobry tutorial na to -> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=1212
Możnaby podłączyć VAGa i porównać wskazania na szafie i w komputerze, bo może być jeszcze złe kodowanie (impulsator). Ale jeśli błąd jest addytywny (czyli dodaje na całym zakresie) a nie multiplikatywny (dodaje np. 10%) to podejrzewam złe ustawienie wskazówki.Mój Skodillac
Komentarz
-
-
VAGa nie mam więc ten sposób odpada. Chyba że ktoś z ok. Kielc posiada i może pomóc.
Czyli mam rozebrać licznik i przestawić wskazówkę. Wskazówka jest na zero maj ja przestawić ciut powyżej zera czy poniżej?
[ Dodano: Nie 02 Paź, 11 19:29 ]
Przestawiłem ręcznie wskazówkę, ale ona ma takie skoki ze nie da się tak ciut. musiałem przestawić o 5 i z gps dobrze teraz wskazywał czyli jak jechałem 100 to pokazywał 95 km/h tylko teraz mam jak wyłączę zapłon wskazówkę powyżej zera na 5
Co mogę jeszcze zrobić?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MartinoosNormalne jest jak zawyża. Każdy samochód ma tak że ok 5 km/h zawyża.
Licznik jako urzadzenie nie do konca uznawane za urzadzenie pomiarowe ma dopuszczalny blad pomiaru 10% - i zawsze w strone zawyzania. Przynajmniej tyle powinien miec w teorii sprawny licznik. Jesli Wasze predkosc zanizaja to jest cos nie tak ...
Moj sprawdzalem, przy 200 km/h jechalem wg GPS kolo 185-190 - ciezko bylo stwierdzic dokladnie, bo patrzylem przez sekunde, a predkosc sie wahala przy kazdym zerknieciu, zas predkosc np przy 50 km/h ksztaltuje sie na poziomie 45 km/h.
Takze nie jest to zawsze +5km/h tylko +8-10%Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez irekkW Maxidocie u siebie widziałem menu opon zimowych i tam jest opcja wlaczenia zmiany wskazan predkosciomieza o +10 lub -10 km/h aczkolwiek nie uzywalem wiec nie wiem z czym to sie je.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
Komentarz