Prędkościomierz zaniza

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rafiko
    Classic
    • 2010
    • 5

Prędkościomierz zaniza

Zamieszczone przez Qefas
    Moje zdanie jest takie, że najlepiej to inwestować w polisach długoterminowych, zrobić stałe zlecenie i nie myśleć o przykracaniu tu i ówdzie. I cieszymy się życiem i jednocześnie budujemy oszczędności na przyszłość
    A ja tam skakam po roznch lokatach, najczescie krotkoterminowe - max 3m-ce.
  • Martinoos
    Classic
    • 2009
    • 19

Prędkościomierz zaniza

Witam
    Mam taki problem zaniża mi prędkościomierz. Skoda z 2002 r. 1.9 TDI 110 km ASV - licznik był na pewno wymieniany bo mam skale do 220 km/h a chyba w 2002 skala była 240 km/h. Zaniżanie sprawdziłem przez GPS AutoMapa. Jechałem inna skoda z tym gps i jak na liczniku było 100 to gps pokazywał 95 km (ciut zawyża ale to chyba prawidłowy odczyt gdyż wszystkie liczniki chyba są ustawione by trochę zawyżać) a mój jak jadę np 100 to gps wskazuje 105 km. Zaniża na wszystkich prędkościach podobnie. GPS sprawdzałem tez na innym samochodzie Audi A2 i zachowywał się tak samo jak na tam tej skodzie czyli jadę 100 a gps wskazuje 105 km. Opony mam seryjne 205/55/R16. Czy jest jakiś by licznik ustawić żeby zawyżał o te 5 km/h ?

Komentarz

• orzeu
      Classic
      • 2010
      • 31

mam to samo, też licznik był wymieniany. Mam błąd addytywny -6kmh na całym zakresie wskazania, przez co czasem goniąc 55kmh na mieście już łapię się na mandat . Najprostszym rozwiązaniem jest rozebrać szafę i przestawić ręcznie wskazówkę minimalnie w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara). Sam jakoś nie mogę znaleźć czasu na rozebranie licznika ale na forum jest dobry tutorial na to -> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=1212

Możnaby podłączyć VAGa i porównać wskazania na szafie i w komputerze, bo może być jeszcze złe kodowanie (impulsator). Ale jeśli błąd jest addytywny (czyli dodaje na całym zakresie) a nie multiplikatywny (dodaje np. 10%) to podejrzewam złe ustawienie wskazówki.
      Mój Skodillac

Komentarz

• Martinoos
        Classic
        • 2009
        • 19

VAGa nie mam więc ten sposób odpada. Chyba że ktoś z ok. Kielc posiada i może pomóc.
        Czyli mam rozebrać licznik i przestawić wskazówkę. Wskazówka jest na zero maj ja przestawić ciut powyżej zera czy poniżej?

[ Dodano: Nie 02 Paź, 11 19:29 ]
        Przestawiłem ręcznie wskazówkę, ale ona ma takie skoki ze nie da się tak ciut. musiałem przestawić o 5 i z gps dobrze teraz wskazywał czyli jak jechałem 100 to pokazywał 95 km/h tylko teraz mam jak wyłączę zapłon wskazówkę powyżej zera na 5
        Co mogę jeszcze zrobić?

Komentarz

• czto
          Rider
          • 2010
          • 546
          • Octavia III (5E3)
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Panowie, ale to chyba normalne zjawisko?
          2004 Renault Thalia 1.4 RT,
          2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
          2009 Renault Clio MTV 1.4
          2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
          2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• endryu
            RS
            • 2006
            • 3773
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

przy właściwym rozmiarze opon prędkościomierz pokazuję troszeczkę większą prędkość od rzeczywistej (kilka km różnicy) :idea:
            O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
            O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
            =================================================

Komentarz

• wojtekk
              Ambiente
              • 2011
              • 109

Ja mam zazwyczaj prędkość zaniżoną o ok 5km w stosunku do nawigacji i to jest normalne.

Komentarz

• Martinoos
                Classic
                • 2009
                • 19

Normalne jest jak zawyża. Każdy samochód ma tak że ok 5 km/h zawyża.
                Ale ja mam odwrotnie zaniża o 5 km/h i chciałbym coś z tym zrobić by było normalnie czyli zawyżał o 5 km/h.

Komentarz

• misiek^wro
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8321

Zamieszczone przez Martinoos
                  Nie 5km/h bo przy 10km/h pokazywanie 15km/h byloby babolem nie z tej ziemi - wyobrazasz sobie blad pomiarowy na poziomie prawie 35% ? To jakby bylby to pomiar.

Licznik jako urzadzenie nie do konca uznawane za urzadzenie pomiarowe ma dopuszczalny blad pomiaru 10% - i zawsze w strone zawyzania. Przynajmniej tyle powinien miec w teorii sprawny licznik. Jesli Wasze predkosc zanizaja to jest cos nie tak ...

Moj sprawdzalem, przy 200 km/h jechalem wg GPS kolo 185-190 - ciezko bylo stwierdzic dokladnie, bo patrzylem przez sekunde, a predkosc sie wahala przy kazdym zerknieciu, zas predkosc np przy 50 km/h ksztaltuje sie na poziomie 45 km/h.

Takze nie jest to zawsze +5km/h tylko +8-10%
                  Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                  Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                  ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• hsurim
                    Elegance
                    • 2006
                    • 788
                    • Kia
                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Martinoos
                    Ale ja mam odwrotnie zaniża o 5 km/h i chciałbym coś z tym zrobić by było normalnie czyli zawyżał o 5 km/h.
                    A jakie masz wymiary opon ?
                    Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• irekk
                      L&K
                      • 2011
                      • 1093
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

W Maxidocie u siebie widziałem menu opon zimowych i tam jest opcja wlaczenia zmiany wskazan predkosciomieza o +10 lub -10 km/h aczkolwiek nie uzywalem wiec nie wiem z czym to sie je.

Komentarz

• misiek^wro
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8321

Zamieszczone przez irekk
                        W Maxidocie u siebie widziałem menu opon zimowych i tam jest opcja wlaczenia zmiany wskazan predkosciomieza o +10 lub -10 km/h aczkolwiek nie uzywalem wiec nie wiem z czym to sie je.
                        Jestes pewien? Bo mi sie wydaje, ze mowisz o alarmie dla zimowek ktore maja nizsze vmaxy - wtedy sie ustawia vmax 180, bo powyzej tego oponka moze peknac ... :twisted:
                        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Martinoos
                          Classic
                          • 2009
                          • 19

Rozmiar opon mam 205/55/R16

Komentarz

Pracuję...